UA-177212398-1
top of page

 De ce să urmăm dieta ketogenică? Beneficii

De regulă, beneficiile dietei ketogenice sunt similare cu cele ale celorlalte diete liberale low-carb, dar sunt mult mai puternice decât acestea. Această dietă este o super dietă low-carb care maximizează beneficiile. 

 

1. Pierderea în greutate

 

Transformarea organismului într-o ”mașinărie” de ars grăsimi aduce evident beneficii privind pierderea în greutate.  Cu cât arderea grăsimilor este mai mare, insulina - hormonul de stocare a grăsimii - scade proporțional. Aceasta crează condiții ideale pentru scăderea în greutate fără să-ți fie foame. Există cel puțin 30 de studii foarte bine documentate științific, care confirmă superioritatea dietelor low-carb și a dietei ketogenice comparativ cu altele privind pierderea în greutate.

2. Controlul poftei de mâncare

 

Când ajungi în dieta ketogenică, ajungi să-ți controlezi foarte bine poftele privind mâncarea. Când corpul arde din grăsimi 24 de ore timp de șapte zile pe săptămână din rezervele acumulate de energie, se reduce drastic senzația de foame. Aceasta este confirmată și de cei care țin dieta ketogenică și de studiile realizate.

Astfel, îți este mai ușor să mănânci mai puțin și să pierzi în greutate - pur și simplu nu mai este nevoie să mănânci decât atunci când îți este foame. Cu timpul poți să ții post intermitent foarte ușor, fapt ce duce la beneficii evidente în vindecarea diabetului de tip 2 și grăbește pierderea în greutate. În plus, ajungi să economisești timp și bani prin faptul că nu mai trebuie să consumi gustări. Foarte mulți dintre cei care țin o astfel de dietă ajung să mănânce doar de două ori pe zi (să sară peste micul dejun), unii chiar o singură dată pe zi, și să se simtă plini de energie. Nu mai trebuie să lupți cu foamea și, de asemenea, vei putea învinge mult mai ușor problemele de dependență la zahăr și alte tulburări legate de mâncare, cum ar fi bulimia, spre exemplu. În final te vei simți sătul și sătisfăcut de viața pe care o vei avea. Practic mâncarea nu va mai fi un dușman, ci se va transforma într-un prieten de nădejde, îți va da energia de care vei avea nevoie ca să fii fericit.

3. Energie constantă și performanță mentală sporită

 

Cetoza nutrițională are ca rezultat un flux constant de combustibil (cetone) pentru creier, organismul nemaiavând fluctuații de energie datorate glucozei. Acest fapt duce la o îmbunătățire a atenției și concentrării. Gata cu gândirea încețoșată. Foarte mulți dintre cei care țin dieta ketogenică semnalează creșterea capacității intelectuale. De asemenea mulți au sesizat creșterea evidentă a energiei în cetoză. În keto, creierul nu are nevoie de glucide (carbohidrați). Având 24 de ore cetone, creierul este alimentat perfect cu energie.

 

4. Controlul foarte bun al glicemiei și vindecarea diabetului de tip II

 

Dieta ketogenică duce la un control foarte bun al glicemiei, având rezultate excepționale în tratarea și vindecarea diabetului de tip 2. Acest fapt este dovedit de studii. Este perfect logic, deoarece în keto, nivelul de zahăr din sânge scade, reducând semnificativ impactul insulinei. Dieta ketogenică poate duce la tratarea diabetului de tip 2, având rezultate foarte bune și în cazul prevenirii și al vindecării prediabetului. Cum să te vindeci de diabet de tip 2 - ghid

5. Îmbunătățierea parametrilor de sănătate

Sunt multe studii care ne arată că dieta ketogenică îmbunătățește parametrii importanți ai sănătății cum ar fi profilul glicemic, profilul colesterolului (HDL, trigliceride, nivelul de insulină, tensiune arterială etc). Acești parametrii imbunătățiți duc la creșterea calității vieții, la o greutate optimă, la scăderea circumferinței taliei și la vindecarea diabetului de tip 2.

6. Calmează crampele stomacale

 

Dieta ketogenică poate avea ca efect calmarea durerilor stomacale (crampe), gaze mai puține. Este unul din cele mai rapide beneficii, care se constată la doar o zi sau două de la începerea dietei.

 

7. Îmbunătățirea rezistenței fizice

 

Dieta ketogenică poate mări foarte mult rezistența fizică, oferind accesul constant la energia din grăsimile acumulate. Energia stocată din carbohidrați de organism sub formă de glicogen poate susține efortul fizic intens pentru câteva ore sau mai puțin. Rezervele de energie stocate sub formă de grăsimi se consumă în mult mai mult timp.

8. Epilepsia

 

Dieta ketogenică este o dovadă clară în terapia medicală a epilepsiei încă din 1920. La început ea a fost încercată la copii, dar s-a dovedit eficientă și în cazul adulților. Folosind această dietă în epilepsie, duce la scăderea cantității de medicamente anti-epileptice, scăzând foarte mult episoadele de convulsii. Reducerea medicației duce și la creșterea performanței intelectuale a bolnavilor. 

 

9. Alte multe posibile beneficii

 

Beneficiile de mai sus sunt doar câteva, Sunt însă și multe altele, surprinzătoare, pentru mulți dintrei cei care și-au schimbat viața urmând dieta ketogenică. Ați  aflat, spre exemplu, că dieta keto ajută la normalizarea tensiunii arteriale, la scăderea acneei, la scăderea incidențelor durerilor de cap și a unei serii de probleme mentale (Alzheimer's, Parkinson). 

bottom of page