UA-177212398-1
top of page

Cum să începi dieta keto sau LCHF cu medicamente pentru diabet?

de Dr. Andreas Eenfeldt, MD – Aprilie 2018

 

    Deci, ai diabet și vrei să încerci dieta ketogenică? Felicitări! Probabil este cel mai bun lucru pe care poți să-l faci pentru sănătatea ta. Orice pas trebuie însă făcut cu atenție, deoarece de când începi dieta este foarte important să scazi și medicația, chiar foarte mult. Consumând mai puține glucide (carbohidrați) zahărul din sânge va scădea, de aceea nu mai este necesară aceeași cantitate de medicamente antidiabetice. Dacă s-ar continua cu aceeași secvență de medicație în dieta keto, probabil momentele cu hipoglicemii ar fi mult mai acute. Tocmai de aceea, pentru a evita momentele neplăcute ale hipoglicemiilor, atunci când vei începe o astfel de dietă, e foarte important să-ți verifici glicemiile cât mai des. Ar fi ideal când începi să poți să fi sub supravegherea unui medic specialist diabetolog.

   Fără medicamente

    Dacă ești bolnav de diabet de tip II sau in prediabet și te tratezi doar cu metformină, siofor, poți să le elimini, deoarece nu există riscuri în controlul zahărului din sânge în dieta ketogenică, deci poți începe imediat.

   Insulina

    În general când începi dieta ketogenică, trebuie să scazi doza de insulină cu 30-50%

    Din păcate, nu există o doză clară de insulină pentru început, de aceea este necesară testarea cât mai deasă a glicemiilor pentru a adapta cantitatea necesară. Este o regulă generală că ai un control mai bun atunci când îți faci o doză mai mică de insulină, iar apoi o mărești în funcție de valori dacă este cazul. Dacă ai făcut o cantitate mai mare de insulină, atunci evident va trebui să compensezi rapid cu consumul de carbohidrați,  pentru a reduce efectele dietei ketogenice.

   Insulina pentru diabeticii de tip 1

    Același sfat, referitor la insulină se aplică și diabeticilor de tip 1. Dieta redusă în carbohidrați și mărită în grăsimi se potrivește de minune bolnavilor de diabet tip 1, deoarece reglează foarte bine zahărul din sânge. Episoadele de hiperglicemie sau hipoglicemie vor fi extrem de rare (atunci când dozarea insulinei este adaptată acestei diete).

    Câteva cuvinte de reținut: o astfel de dietă duce la starea de cetoză , a stare fiziologică normală a organismului uman. O dietă ketogenică strictă care are și proteinele destul de moderate cantitativ, poate urca nivelul cetonelor (>1.5 mmol.L) Acest nivel este normal pentru majoritatea oamenilor sănătoși, dar pentru  cei bolnavi de diabet de tip 1 aceast valoare devine îngrijorătoare fiindcă se apropie de valoarea acidozei cetonice (de regulă mai sus de 10-15 mmol/L).

    De aceea, probabil, pentru bolnavii de diabet de tip 1, este recomandată  o dietă ketogenică moderată (50 g carbohidrați/ zi). Dieta ketogenică strictă (sub 20 g carbohidrați/zi) nu ar trebui încercată decât când bolnavii sânt siguri că nu se supun nici unui risc. E bine, spre exemplu, ca în dietă să adăugăm un fruct, sau două ca măsură de siguranță. 

    Dar cum am mai spus, această dietă are rezultate fantastice pentru bonavii de diabet de tip 1.

bottom of page