UA-177212398-1
top of page

Dieta ketogenică pentru începători

Mellow_Yellow_Top_Table-498.jpg

 Introducere: ce înseamnă keto?

    Ce înseamnă "keto"?

"Keto" în dieta ketogenică vine de la faptul că organismul uman produce molecule mici de combustibil numite "cetone".

Acestea sunt o sursă alternativă de combustibil pentru organismul uman în condițiile în care cantitatea de zahăr din sânge (glucoza) este scăzută. Cetonele se produc atunci când se consumă foarte puțini carbohidrați (aceștia intră foarte repede în sânge) și când se consumă o cantitate moderată de proteine (excesul de proteine este, de asemenea, convertit în zahăr).

Cetonele sunt produse de ficat, din grăsimi. Sunt folosite ca și combustibil de întregul organism, inclusiv de creier. Creierul uman este cel mai mare consumator și are nevoie zilnic de mari cantități de energie. El poate funcționa atât cu glucoză cât și cu cetone.

În dieta ketogenică, întregul organism poate cupla funcționarea sa în întregime pe grăsimi. Nivelul de insulină, secretat de pancreas scade foarte mult, iar arderea grăsimilor crește exponențial.

   

Când organismul produce cetone, spunem că suntem în cetoză. Cel mai rapid mod de a ajunge în cetoză este postul - a nu mânca nimic - dar nimeni nu poate trăi fără mâncare nelimitat.

   

Pe de altă parte, în dieta ketogenică poți să ai rezultatele și beneficiile postului alimentar chiar dacă mănânci. Poți, spre exemplu, să slăbești fără a ține post.

În principiu, dieta ketogenică este foarte sigură, dar există o serie de grupuri de persoane pentru care este necesară  o atenție sporită, dacă:

  • Aveți tratament medicamentos pentru diabet? detalii

  • Aveți tratament pentru tensiune? detalii

  • Alăptați? detalii

bottom of page